Poronhoidon näkökulmia

4. elokuuta 2014

Nuorissa on tulevaisuus!

Nuorissa on tulevaisuus

Julkisissa keskusteluissa kannetaan perinteisesti suurta huolta ”nykyajan nuorista”. Nuoriin suunnataan yhteiskunnan toivo ja pelko.

Nuorilta odotetaan ja vaaditaan vastuullisuutta, työmoraalia, innovaatioita, ahkeruutta, tarmoa ja tahtoa. Samalla epäillään kovaan ääneen, että niistä on pulaa. Usein kuulee, kuinka nykynuoret ovat edeltäjiään heikompaa tekoa: eiväthän ne edes hiihdä kouluun kivireppu selässä, kahdeksaa nuorempaa sisarustaan pulkalla perässä vetäen, eväänä paljasta pettua. Ovat mokomat tottuneet saamaan liian paljon ja senkin liian helpolla.

Selvää on, että elintaso on maassamme sukupolvien saatossa kasvanut. Nuorten elämää eivät säätele enää samat reunaehdot kuin sota-ajalla. Ajat muuttuvat ja elämä sen mukana. Tässä muutoksessa elävät myös elinkeinot ja kulttuurit, poronhoito mukaan lukien. Maailmassa ainoa varmuus on jatkuva muutos. Niinpä muutos on nähtävä mahdollisuutena.

Mennyttä saa toki muistella ihaillen. Pitääkin! Useat vanhemman sukupolven poromiehet muistavat hyvin ne ajat, jolloin oli vielä vanhoja laajoja luppometsiä, petokantaa sai pitää kurissa järjellisin keinoin, porotöissä oli väkeä kuin pipoa ja erotuksiin kokoontui koko kylä – niin porolliset kuin muu kylän ja lähikylienkin väki. Se oli elämän parasta aikaa! Samalla se on kuitenkin mennyttä.

Menneeseen juuttuminen tarkoittaa lamaannusta. Jos mahdollisuuksien etsimisen sijaan juutumme pelkäämään ja kauhistelemaan muutosta, alkaa maailma näyttää toivottomalta ja tulevaisuus juoksee tiehensä lasten ja nuorten mukana. Kun maailma alkaa näyttää toivottomalta, oma jälkikasvu suorastaan usutetaan muille maille, maalta maalikyliin, tai aina isolle kirkolle saakka.

Poronhoidon tulevaisuuden kannalta on välttämätöntä, että me aikuiset osaamme edes toisinaan suunnata katseemme mahdollisuuksiin ja kurkottaa kohti tulevaa. Poronhoito jos mikä tarjoaa siihen suorastaan erinomaiset lähtökohdat. Onneksemme olemme osanneet tämän lähtökohdan varaan myös rakentaa:

Suomessa kymmenestä poronomistajasta peräti kaksi on iältään alle 25-vuotiaita. Viidennes meistä on silkkaa tulevaisuutta! Alle 25-vuotiaiden osuus poronomistajista on suurempi kuin eläkeikäisten osuus. Käytännön työssä ovat toki arvokkaassa roolissa perinteisesti kaikenikäiset, vauvasta vaariin ja murkusta muoriin. Lapset kasvavat poronhoitoon vaippaikäisestä, vanhat osallistuvat hommiin niin kauan kuin terveys sallii. Töitä tehdään yhdessä, vuorollaan toisista huolta pitäen. Poronhoito silottaa sukupolvien kuilut.

Joka vuosi ilahduttavan moni nuori tekee tulevaisuutemme kannalta äärimmäisen tärkeän valinnan ja ryhtyy poromieheksi. Joukossa on tyttöjä ja poikia, pohjoisesta, keskeltä ja etelästä. Joukossa on intoa, ideoita, rohkeutta ja tahtoa. Tämä poronhoidon luontainen rikkaus on jatkuvuuden perusta!

Hurraa nuoret!

Motiiveja poronhoidon parissa pysymiseen on paljon. Parhaiten ne tulevat ymmärretyksi, kun ne kuulee asianosaisilta itseltään. Katso siis poronuorten videoterveiset Poroparlamentissa kesäkuussa 2014:

https://www.youtube.com/watch?v=ZYRMni-qKA4

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen poropuolen iki-ihanat opiskelijat ovat parhaillaan matkalla Alaskassa. Heidän huimaa matkaansa ja hauskoja sähellyksiä voit seurata heidän omasta blogistaan:

http://boazonuorat.blogspot.fi/

Share:

0 Comments:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.